Xone92


repro_1kijkjk


petrnson

Britská firma Allen&Heat přišla nedávno se zbrusu novým pultem zavedené řady Xone. Všichni na něj pějí samou chválu a dokonce samotný Carl Cox si Xone:92 nadiktoval do svého technického rideru. Jde jen o reklamní tah nebo je tento mixák vážně tak dobrý? Více se dočtete v článku po prokliknutí nadpisem.

ALLEN & HEATH
XONE:92
Profesionální Djský mixpult

Stěžejním produktem britské firmy Allen & Heat bude tento rok bezpochyby zbrusu nový typ djského mixu z osvědčené řady Xone.  Řeč je o Xone:92, jejímž uvedením na trh  slaví Allen & Heath 35 let od svého prvního pultíku.

Troufám si tvrdit, že názor na tento mixák nebude djský národ rozdělovat do skupin podle stylů, jaký kdo hraje. Při jeho vývoji se firma radila hned s několika osobnostmi světového djingu a výsledkem je maximálně universální pult, který okouzlí každého, kdo se v míchání hudby trochu vyzná.   

vstupy a vystupy

Tento čtyřšavlový gigant disponuje deseti stereovstupy plus dvěmi zdířkami pro mikrofony. Čtyři inputy jsou pro gramofony a ostatní můžete využít podle potřeby na cd-playery, samplery, drummachines atd..

Jedno z nejzásadnějších vylepšení oproti předchozím pultům celé této řady, je možnost připojení a kontroly externích efektů a jiných komponentů přes MIDI. 

filtryDevadesát dvojka se dále může pochlubit pro Allen&Heat už klasickými filtry, které zde najdeme dva a přiřadit je můžeme samozřejmě ke každému kanálu včetně mikrofonů. Každý z nich nabízí tři typy filtrování (HPF, BPF a LPF), dají se mezi sebou kombinovat a jejich nastavení si můžeme ukládat. Navíc na ně můžeme aplikovat některý ze dvou, na sobě nezávislých LFO oscilátorů, který pouhým stiskem srovnáte s tempem hrající skladby.

Všechny čtyři fadery u šavlí využívají kvalitní a odolnou dvoukolejnicovou technologii a zajímavé je, že si můžete Xone:92 pořídit i v „bezšavlé“ verzi, na které najdete namísto kolejnic bezsavlimasivní otočné kontroléry. Crossfader Penny&Giles je jednoduše vyměnitelný a ostrost jeho záběru se dá velmi detailně nastavit.

Každý kanál má svůj tříbarevný sloupeček světélek, kterými kontrolujete úroveň vstupního signálu. Ekvalizér u jednotlivých šavlí (včetně mikrofonů) je čtyřpásmový, z toho výšky a basy se dají ztlumit do úplného ticha.

Zdířky na sluchátka jsou tu hned dvě (velký a malý jack) a signál z nich můžete poslouchat dvojím způsobem. Je totiž možné slyšet vše v původní podobě nebo tak, jak signál upravíte ekvalizérem!

Když jsem se snažil najít vhodné přídavné jméno, které by mělo oznámkovat celkový zvuk pultu a přitom nepoužívat klišé, nepochodil jsem. Zůstanu tedu u slovíčka „skvělý“. Z mixu ho můžete vést hned čtyřmi způsoby. Je tu k dispozici hlavní výstup canonový i na velké jacky, odposlechový výstup a nahrávací, který je jediný cinchový.

coxSečteno a podtrženo máme tu co dělat s jedním z nejlepších djských pultů současné éry, o čemž svědčí i fakt, že si ho do svých technických požadavků uvádějí taková esa jako je Carl Cox, Richie Hawtin, Sasha nebo Coldcut. Rozšířený Pioneer DJM 600 sice nabízí efekty a minisampler, ale ze vzájemného srovnání mi vychází lépe Xone:92 díky celkově profesionálnější výbavě a opravdu výbornému zvuku. Pulty firmy Allen & Heath jsou v našich končinách používány zatím hlavně ve zvukových studiích, ale věřím, že i majitelé klubů brzy ocení jejich neoddiskutovatelnou kvalitu. Xone:92 pořídíte v Maxistoru za necelých 55.000 Kč.



repro_2zpet
repro_2